بررسی تأثیر چربی‌گیرها در مؤسسات تهیه غذا برای کنترل رسوب چربی، روغن و گریس در سیستم فاضلاب
کد مقاله : 1104-IWWA
نویسندگان
محمد رضا ملایری *1، میثم امیدوار2، محمد مهدی درودمند3، فرشاد فرشچی تبریزی1
1استاد گروه مهندسی شیمی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2کارشناسی ارشد مهندسی شیمی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
3دانشیار گروه شیمی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
چکیده مقاله
صنعت آب و فاضلاب در سراسر جهان هر ساله با انسدادهای متعدد خطوط فاضلاب مواجه می‌شوند که عمدتاً به تجمع چربی، روغن و گریس نسبت داده می‌شوند. آمارها نشان می‌دهند که حدود 30 تا 40 درصد انسدادهای فاضلاب عمدتاً به دلیل تشکیل رسوبات FOG در لوله‌های فاضلاب بوده که منجر به افزایش سرسام‌آور هزینه‌های مدیریت خطوط فاضلاب شده‌اند. رسوبات FOG در فاضلاب، ظرفیت انتقال خطوط فاضلاب را کاهش می‌دهند و منجر به سرریز فاضلاب بهداشتی می‌شوند. مؤسسات تهیه غذا (مانند رستوران‌ها) و منازل مسکونی به عنوان منابع اصلی تخلیه FOG به درون سیستم فاضلاب شناخته شده‌اند. تقریباً در تمام کشورهای در حال توسعه، تعداد رستوران‌ها روز به روز در حال افزایش است که باعث افزایش تولید فاضلاب‌ رستوران‌ها با غلظت بسیار بالای FOG و به دنبال آن افزایش تشکیل رسوبات و گرفتگی خطوط فاضلاب می‌شوند. مدیریت این موضوع مستلزم استراتژی‌های مختلفی از جمله نیاز به نصب چربی‌گیر برای کاهش ورود این مواد به درون خطوط فاضلاب است. به همین دلیل چربی‌گیرها در خروجی فاضلاب رستوران‌ها نصب می‌شوند تا از ورود مقادیر قابل توجه FOG به دورن فاضلاب جلوگیری کنند. در حال حاضر شهرداری‌ها و شرکت‌های آب فاضلاب که مسؤلیت نگهداری از سیستم‌های انتقال فاضلاب را برعهده دارند می‌توانند با تدوین دستورالعمل‌های جامعی در رابطه با الزام نصب چربی‌گیر در خروجی فاضلاب رستوران‌ها، تاحد زیادی از ورود FOG به خطوط فاضلاب و مشکلات ناشی از آن جلوگیری کنند. متاسفانه اطلاعات کمی در مورد نوع چربی‌گیرها، نحوه عملکرد و فعل و انفعلات درون آنها در کشور وجود دارد.
کلیدواژه ها
فاضلاب مؤسسات تهیه غذا، چربی گیر، رسوبات چربی، روغن و گریس
وضعیت: پذیرفته شده