نمکزدایی از آبهای ژرف منطقه سیستان با هدف تولید آب شیرین و تخلیه مایع صفر |
کد مقاله : 1264-IWWA (R2) |
نویسندگان |
شیرین بولاقی * کارشناس آزمایشگاه مرکزی شرکت آب و فاضلاب س و ب |
چکیده مقاله |
جهت به حداقل رساندن کمبود آب باید از بروز مشکلات آینده جلوگیری شود و منابع موجود، به صورت دقیق، منطقی و پایدار مدیریت شوند. در طول زمان انسانها تا حد امکان از آبهای سطحی و آبهای کم عمق استفاده کرده اند. ولی با ازدیاد جمعیت و گسترش جوامع بشری و تغییر الگوی مصرف، ذخائر این آبها دیگر پاسخگوی نیاز بشر نیست و موجب کاهش منابع سطحی و زیرزمینی شده است. تداوم این روند میتواند آسیب های جدی برای محیط زیست در برداشته باشد. آبهای ژرف را میتوان ذخائر استراتژیک آبی دانست که با مدیریت صحیح می توان از آنها برای گذر از دوره های کم آبی استفاده کرد. روش های متفاوت نمکزدایی از آب های نامتعارف از جمله آبهای ژرف در این مقاله گنجانده شد. آب استحصال شده از آبهای ژرف معمولا دمایی بالاتر از 70 درجه سلسیوس دارند که این آب با دمای بالا را می توان از طریق تقطیر غشایی نمکزدایی کرد و مدیریت انرژی داشت. در فرآیند نمکزدایی علاوه بر تولید آب شیرین پسابی شور و غلیظ تولید می شود. اثرات زیست محیطی تخلیه ی پساب، اخیراً باعث اتخاذ یک رویکرد مدیریتی جدید شده است. به طوری که رویه های مدیریتی از دفع به سمت استفاده و بازیابی منابع تغییر پیدا کرده است. پساب جدا از اینکه منبع آب شیرین است، می تواند منبع نمک، مواد معدنی و فلزات باشد. سیستم های تخلیه مایع حداقل (MLD) و تخلیه مایع صفر (ZLD) را می توان برای تصفیه و بازیابی منابع ارزشمند به کار برد. |
کلیدواژه ها |
آب ژرف، نمکزدایی، مدیریت آب و انرژی، پساب، تخلیه مایع صفر، محیط زیست |
وضعیت: پذیرفته شده |